Hoppa till innehåll

70 talet hade börjat lite trögt…

Sjunker ner i nostalgi

Sitter och går igenom långa intervjuer jag gjorde inför mitt examensarbete på JMK för mer än tio år sedan, en radiodokumentär om Hasse Carlsson i Noice. Nu skriver jag en bok i samma ämne. Jag grottar ner mig i Hasses förflutna, minns vad han berättade och hur vi levde när vi var tillsammans på 80-talet. Efter en genomläsning av manuset till boken kom Leffe Grimwalker på Skrivsidan med flera tips och fina ideér om hur manuset ska förbättras. (Han kom också med en del information om skrivteknik där jag brustit :).) En av idéerna var att inleda varje kapitel i boken med ett citat från någon som var med runt Hasse, vilket jag tyckte var toppen. Nu kommer mina timslånga bandade intervjuer till användning och jag har försjunkit i det som var.

Timmar av bandade intervjuer

Den första intervjun jag lyssnade igenom var den jag gjorde med Stefan Wermelin som var musikjournalist och radioproducent på Sveriges Radio. Idag är han pensionerad. Jag minns hur han mötte mig i Radiohusets entré och hur vi gick till hans rum nere i en av de långa korridorerna. Jag minns också hur jag avundades honom hans roll på radion. Han hade fritt spelrum att göra musikdokumentärer i sitt eget tempo och om ämnen som var hans passion. Han hade också ett och annat spännande att berätta om musikscenen för tiden då Noice slog igenom.

Stefan Wermelin om musikscenen i Sverige mot slutet av 70-talet

“70-talet hade börjat lite trögt i omvärlden, med symfonirocken som blev en ganska stor uppblåst affär med stora band som skulle ut och turnera. I Sverige hade vi den progressiva musikrörelsen, det var inte speciellt fint med vanlig pop-musik. Sedan kom discon och så kom punken. Ur detta kom det en del band som var de här unga killarna som ville göra pop-musik igen. De var inte punkare och musiken var inte disco och inte progg utan klassisk pop-musik. Då kom band som typ Freestyle, Gyllene Tider och Noice. De ville göra musik som riktade sig till unga trängtande tjejer, mest va. Även killar naturligtvis. Och sådan musik behövs den med.”

2 kommentarer till “70 talet hade börjat lite trögt…”

    1. Hej, jag la in länken som ett eget inlägg. Där kan du klicka dig till dokumentären som jag gjorde 2002/2003 /Pernilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *